Veel gestelde vragen

 


Facturen?

Als u een factuur of een bon maakt gebeurt dat gewoon in euro’s. Net zoals een klant contant, per bank of per betaalpas kan betalen, kan er ook in ALPHA’s betaald worden.

Btw?

De ALPHA is een betaalmiddel. Net als de euro zelf is de ALPHA dus niet belast. Als u een factuur of een bon maakt, gebeurt dat net als altijd via uw softwarepakket of kassa in euro’s. Over de geleverde goederen of diensten wordt de gangbare btw berekend.

Boekhouding?

Veel bedrijven hebben meer dan één bankrekening en vaak ook een aparte kas met uiteraard de bijbehorende grootboekrekening. Voor de girale en papieren ALPHA moet een aparte grootboekrekening worden aangemaakt. Aangezien 1 ALPHA gelijk is aan 1 euro kan de waarde van de ALPHA-rekening eenvoudig in euro’s worden weergegeven. Ook is het net zo eenvoudig om een betaling of ontvangst in ALPHA’s te boeken tegenover een euro-factuur als het boeken van een betaling of ontvangst bij een andere bank.

Waarom een ALPHA in plaats van een euro?

Met de ALPHA wordt de lokale economie gesteund en daarmee aardige en afwisselende winkels in een levende stad. Daar heeft iedereen in Alphen aan den Rijn belang bij.

Gelabeld geld?

De girale ALPHA kan overgemaakt worden voor een speciaal doel. Ouders kunnen hun kinderen zakgeld geven, dat alleen bij een veilige tienerdisco MAX kan worden uitgegeven. De gemeente kan geld uitgeven, dat alleen bij sportclubs kan worden besteed. Er kunnen ALPHA’s worden uitgegeven, die alleen bij de voedselbank kunnen worden besteed of bij winkels, die de producten anders zouden weggooien.

Garanties?

Tegenover iedere ALPHA staat een euro geparkeerd op een geblokkeerde rekening. Deze rekening kan uitsluitend worden gebruikt om ingeleverde ALPHA’s uit te betalen in euro’s aan een winkelier.

Provisies en kosten?

De ALPHA is geen commerciële onderneming en heeft dus heel weinig kosten. Voorlopig betalen winkeliers geen provisie als zij de ALPHA’s inleveren tegen euro’s. We vinden het uiteraard wel jammer en hopen dat de ALPHA’s in het lokale economische circuit blijven. Bedrijven en instanties, die niet of nauwelijks aan consumenten leveren, betalen 2,5 % provisie bij inlevering van de ALPHA.

Elektronisch bankieren?

Net als andere banken biedt de ALPHA alle mogelijkheden. Er zijn GEEN kosten verbonden aan een ALPHA-rekening.

Hoe kan ik de ALPHA kopen?

Zowel de ALPHA-biljetten als girale saldi kunnen gekocht via de website met de bekende manieren om geld over te maken. De girale ALPHA kan ook via de app worden gekocht.

Hoe kan ik de ALPHA inwisselen?

De biljetten kunnen worden ingewisseld bij de stichting DAB, Raadhuisstraat 211, 2406 AC Alphen aan den Rijn. Binnen 24 uur wordt het bedrag overgemaakt in euro’s op een door u op te geven bankrekening. De girale ALPHA’s kunnen worden ingewisseld via telebankieren op de website. Overigens kunnen alleen bedrijven de ALPHA inwisselen.

Wat zeggen Alphenaren?

De Alphense Betaalwijze
Particulieren
Organisaties en bedrijven